Descriere

Păsări de dragoste mascate sunt izbitor de frumoase, cu un corp verde și un cap și mască de culoare brun-negru. Au gâtul negru, cu pieptul și gulerul galben-lămâie, picioarele cenușii, ciocul de coral și un inel alb care marchează ochii. Cu excepția perechii centrale, penele lor de coadă sunt în cea mai mare parte verzi, cu o bandă portocalie plictisitoare și negricioasă. Gulerul lor galben strălucitor și fața neagră le separă de celelalte păsări de dragoste. Deși păsările de dragoste mascate nu au sub-specii, acestea au polimorfisme de culoare diferite. Unul dintre cele mai recunoscute morfuri este pasărea de mască albastră, aceste păsări au un corp albastru profund, pieptul și culoarea albă și același cap și mască de culoare negricioasă. Au fost văzute alte morfuri de culoare, dar nu sunt comune. Această specie este relativ mică și puțină, fără diferență considerabilă între masculi și femele. Variația colorației nu se observă între bărbați și femei, dar este vizibilă între păsările imature și cele mature. Adulții maturi pot varia între 30 și 60 de grame, cu o masă medie cuprinsă între 50 și 55 de grame. Lățimea lor de aripă este cuprinsă între 90 și 98 mm, coada lor poate măsura oriunde între 39 și 45 mm, iar ciocul poate măsura între 16 și 19 mm, lungimea medie a corpului pentru aceste păsări în 150 mm. Păsările de dragoste mascate imature arată similar cu adulții maturi, dar capul și gulerul au o culoare mai moale. (Appleyard, 2001; Juniper and Parr, 1998; Perrin, 2008)

Localizare Geografica

Păsări de dragoste mascate, cunoscute și sub denumirea de păsări de dragoste mascate cu galben sau negru (Agapornis personatus) se găsesc în estul Africii. Aceste păsări de dragoste locuiesc în principal în Tanzania, la sud-estul lacului Victoria, cu populații fericite găsite în porțiuni de Naivasha, Nairobi și Mombasa, Kenya. Este posibil ca aceste populații feroase să fi fost introduse în mod intenționat în Kenya sau să fi evadat și să fi invadat zona. De asemenea, se găsesc în zone din afara estului Africii datorită numărului mare păstrat în captivitate ca păsări în cușcă din întreaga lume, inclusiv în Statele Unite și Europa. (Appleyard, 2001; Juniper and Parr, 1998; Zimmerman și colab., 1996)

Habitat

Păsări de dragoste mascate trăiesc în primul rând în savanele de pajiști sau de câmpie joasă, dar se găsesc și în păduri cu un număr mare de arbori de baobab și acacia și în platourile interioare. Păsările iubite mascate necesită acces la apă în toate habitatele și beau regulat de mai multe ori pe zi. Acestea apar în mod obișnuit între 1.100 și 1.800 de metri înălțime. (Appleyard, 2001; Juniper and Parr, 1998; Perlo, 2009)

Reproducere

Păsări de dragoste mascate se reproduc în perechi și mențin aceeași pereche de-a lungul vieții. Această cuplare se întâmplă la începutul vieții, atât în sălbăticie, cât și în captivitate. În timpul perioadei de reproducție, se schimbă comportamentul atât al păsărilor masculine, cât și al femelelor. Masculii cresc mai agitați, în timp ce femelele sunt ocupate construind un cuib pentru spate. Pofta de ambele sexe crește în acest timp. Masculii vor aduce mâncare în cuib și își vor hrăni partenerul în timpul curtii; de asemenea, aceste păsări se prefac reciproc în timpul curte. („Mask Lovebird”, 2013)

În păsările de dragoste mascate sălbatice sunt considerate crescători de sezon, se reproduc în timpul sezonului uscat între lunile martie și aprilie, și iunie și iulie. În general, au un ambreiaj pe sezon, depunând 3 până la 8 ouă. În captivitate, aceste păsări cresc tot timpul anului. Dimensiunea lor medie a ambreiajului este de 5 până la 6 ouă atât în captivitate cât și în sălbăticie, cu șanse mai mari să depună până la 8 ouă în captivitate. Perioada de incubație este de 23 de zile. Păsările dragoste tinere sunt în mare măsură independente de părinți la două săptămâni de la fugă, când au aproximativ 44 de zile. Atât păsările iubite mascate, cât și masculine, ating maturitatea sexuală la vârsta de 10 luni. (Appleyard, 2001; “Masked Lovebird”, 2013; Juniper and Parr, 1998)

În timpul perioadei de reproducere, femele inițiază cuibul în golurile copacilor. Acestea poartă materiale, cum ar fi fâșii de scoarță și tulpini lungi și le țes într-un cuib voluminoase, în formă de cupolă. Aceste cuiburi își vor menține forma, chiar dacă sunt scoase din cavitatea copacului. Femelele pot folosi și cuiburile în formă de cupolă ale altor specii în sălbăticie. Incubarea ouălor durează 23 de zile. În primele șase săptămâni de la eclozare, femelele îi hrănesc pe cei mici până la fugă. După ce păsările tinere părăsesc cuibul, masculii preiau hrănirea fugarilor încă două săptămâni sau până când păsările tinere ajung la independență. (Eberhard, 1998; “Masked Lovebird”, 2013; Juniper and Parr, 1998; Kavanau, 1987)

Interval de reproducere
Păsări de dragoste mascate sunt crescători de sezon în sălbăticie și sunt crescătoare pe tot parcursul anului în captivitate.

Sezonul de împerechere
În sălbăticie, păsări de dragoste mascate se reproduc în timpul sezonului uscat în lunile martie și aprilie, și iunie și iulie.

Numarul de oua pe sezon intre 3 si 8 oua
Timp mediu de eclozare 23 zile
Timp primul zbor 44 zile
Timp mediu pentru independență 10 luni
Vârsta maturitate sexuală 10 luni

Speranta de viata

Durata de viață obișnuită a păsărilor de dragoste mascate în captivitate este de 10-20 de ani. Nu se cunoaște durata lor de viață în sălbăticie. („Mask Lovebird”, 2013)

Păsările de dragoste mascate sunt considerate a fi cel mai puțin îngrijorătoare; în acest moment nu sunt periclitate sau amenințate. (BirdLife International, 2012)

Comportament

Păsările de dragoste mascate sunt foarte sociale. Și-au primit numele comun, pasăre de dragoste, pentru că se prefac și se îngrijesc reciproc, în special colegii lor. Legăturile lor perechi se formează timpuriu și persistă pe parcursul vieții. Păsările iubite mascate călătoresc în principal cu zborul și trăiesc în turme mici de 4 până la 5 păsări, dar uneori pot fi văzute în turme de până la 100, deși tind să se deplaseze doar în turme mici, în ciuda apartenenței la grupuri mai mari. În timp ce sunt păsări destul de amiabile, păsările de dragoste mascate pot deveni agresive cu păsări necunoscute sau rivali în sălbăticie. În captivitate, păsările de dragoste pot prezenta semne de agresiune atunci când întâlnesc o pasăre sau un om necunoscut. (Appleyard, 2001; “Masked Lovebird”, 2013; Juniper and Parr, 1998)

Comunicare și percepție

Păsărele iubite mascate au un apel de twitter foarte mare, care este folosit în zbor, sau când se apropie, pentru a comunica cu conspecifice. Un apel particular folosit în sălbăticie este cunoscut ca apel de contact. Acest lucru este utilizat atunci când membrii turmei doresc să localizeze alți membri și să păstreze contactul unul cu altul. De obicei cântă dimineața și seara. Păsările de dragoste mascate au o limbă groasă, cărnoasă, care le permite să schimbe sunetul vocilor și să articuleze diferite sunete. Acest mecanism permite acestor păsări de dragoste să imite vocile umane în captivitate; cu toate acestea, nu este deosebit de frecventă. (Appleyard, 2001; “Masked Lovebird”, 2013; Juniper and Parr, 1998)

Obiceiuri culinare

Pasărea iubită mascată mănâncă în primul rând semințe de copaci și ierburi, inclusiv semințe de salcâm, mei și sorg, de asemenea, mănâncă scoarță de copac și culturi. În captivitate, sunt hrăniți o varietate de semințe, precum și legume amestecate și unele fructe. (Appleyard, 2001; “Masked Lovebird”, 2013; Juniper and Parr, 1998; Perrin, 2008)

Conflicte

În prezent nu există informații cunoscute disponibile despre prădarea păsărilor de dragoste mascate.

Importanța economică pentru oameni: pozitivă

Păsările de dragoste mascate nu joacă un rol economic major; cu toate acestea, sunt păstrate ca păsări în cușcă datorită comportamentului social și amabil. (Appleyard, 2001)

Importanța economică pentru oameni: negativă

Păsările de dragoste mascate sunt considerate un dăunător pentru culturi, deoarece se hrănesc cu mei și porumb în câmpuri. (Appleyard, 2001)

Stare de conservare

Păsările de dragoste mascate sunt considerate a fi cel mai puțin îngrijorătoare; în acest moment nu sunt periclitate sau amenințate. (BirdLife International, 2012)

Referințe :

https://animaldiversity.org

Fort Wayne Children’s Zoo. 2013. “Masked Lovebird” (On-line). Fort Wayne Children’s Zoo. Accessed April 04, 2013 at http://kidszoo.org/our-animals/african-journey/masked-lovebird/.

Appleyard, V. 2001. The Lovebird Handbook. New York: Barron’s Educational Series, Inc.

Barton, C., D. Phalen, K. Snowden. 2003. Prevalence of Microsporidian Spores Shed by Asymptomatic Lovebirds: Evidence for a Potential Emerging Zoonosis. Journal of Avian Medicine and Surgery, 17/4: 197-202.

BirdLife International, 2012. “Agapornis personatus” (On-line). IUCN Redlist of Threatened Species. Accessed August 01, 2013 at www.iucnredlist.org.

Eberhard, J. 1998. Evolution of Nest-Building Behavior in Agapornis Parrots. The Auk, 115/2: 455-464.

Juniper, T., M. Parr. 1998. Parrots: A Guide to Parrots of the World. New Haven, Connecticut: Yale University Press.

Kavanau, J. 1987. Behavior and Evolution: Lovebirds, Cockatiels, Budgerigars. University of Minnesota: Science Software Systems.

Perlo, B. 2009. Birds of Eastern Africa. Princeton, New Jersey: Princeton University Press.

Perrin, M. 2008. Niche separation in African parrots. 12th Pan-African Ornithological Congress: 29-37.

Zimmerman, D., D. Turner, D. Pearson. 1996. Birds of Kenya and Northern Tanzania. New Jersey: Princeton University Press.

Lasă un răspuns